Constantine "Connie" Foltis Ρωσία, Σκωτία, Έλληνας, Αρχιτέκτονας Ναυτικού, Σκάφος

Constantine "Connie" Foltis (December 1, 1929 - June 16, 2011) Ρωσία, Σκωτία, Έλληνας, Αρχιτέκτονας Ναυτικού, Σκάφος

Ο Κωνσταντίνος (επίσης γνωστός ως Κόνι) Φόλτης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την 1η Δεκεμβρίου 1929, και απεβίωσε στο Οικογενειακό Κέντρο Φροντίδας Bailey για Κοινοτική Φροντίδα Τέλος Ζωής στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα στις 6 Ιουνίου 2011. Όσοι τον γνώριζαν στο κέντρο δεν θα ξεχάσουν ποτέ την του γενναιοδωρία του, το ταλέντο του, το γέλιο του, τη φιλία του, την αγάπη του, και την ευσπλαχνία του. Ήταν ένας από τους πιο φιλικούς ανθρώπους που θα μπορούσε να συναντήσει ποτέ κανείς. Το πνεύμα του ζει μέσα από τις ζωές που άγγιξε και μέσω του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Φόλτη που ονομάστηκε εις μνήμη και προς τιμήν του. Η διαθήκη του ανέθεσε στην οικογένειά του να θάψουν την τέφρα του στη θάλασσα.

Ο πατέρας και η μητέρα του Κόνι μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρωσία και τη Σκωτία, αντίστοιχα. Ο πατέρας του Κόνι μεγάλωσε σε μια ελληνική κοινότητα της Ρωσίας και έπλευσε σε όλο τον κόσμο μέχρι που έφθασε στη Νέα Υόρκη, όπου ξεκίνησε στον τομέα του φαγητού σπρώχνοντας ένα καροτσάκι με ντόνατς. Έχτισε γρήγορα μια αλυσίδα 33 εστιατορίων φημισμένα στη Νέα Υόρκη. Ο ελληνικός πολιτισμός κυριαρχούσε την οικογένεια και την επιχείρηση.

Ο Κόνι μεγάλωσε στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης μαζί με της δύο μεγαλύτερες αδελφές του που ονομάζονταν Χέλεν και Τζίνι. Η εκτεταμένη οικογένεια του Κόνι παραθέριζαν κάθε χρόνο στο εξοχικό της οικογένειας στο Σέλτερ Άϊλαντ κοντά στα Χάμπτονς στο Λονγκ Άϊλαντ. Και ο ίδιος και η οικογένεια του λάτρευαν το  Σέλτερ Άϊλαντ, το οποίο και παρέμεινε επίκεντρο ενδιαφέροντος κατά όλη τη διάρκεια της ζωής του. Εκεί ανακάλυψε το πάθος του για την ιστιοπλοΐα και επιδίωξε την αγάπη του για τη φωτογραφία. Τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες αξιοθέατων και ανθρώπων, τις οποίες συχνά επεξεργαζόταν και εμφάνιζε ο ίδιος στο προσωπικό του σκοτεινό θάλαμο.

Ο Κόνι ήταν διακριμένος μαθητής στο σχολείο όπου ασχολήθηκε κυρίως με τεχνικά μαθήματα. Μετά την αποφοίτηση του από το Τεχνικό Λύκειο του Μπρούκλιν, συνέχισε με την απόκτηση πτυχίων Ναυπηγού και Μηχανολόγου Ναυτιλίας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ναυπηγός στο Ναυπηγείο Ρόσενμπλαττ στο Σηάτλ.

Μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο, ο Κόνι παντρεύτηκε και ανέθρεψε δύο κόρες, την Κριστίν Ρόμπινσον και την Ρόζμαρί Φόλτη, οι οποίες κατοικούν στην μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον. Τις έμαθε  ιστιοπλοΐα και σκι καθώς και άλλα χόμπι. Ο Κόνι ήταν ιστιοπλόος, φωτογράφος, σκιέρ χιονοδρόμου, και έζησε και ταξίδεψε στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Καραϊβική.

Ο Κόνι ξεκίνησε την τριακονταετή θητεία του με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ως Μηχανολόγος Ναυτιλίας και Ναυπηγός με την Διοίκηση Ναυτιλίας στην Ουάσινγκτον. Εκεί και έλαβε το Βραβείο Ανώτερου Επιτεύγματος του Υπουργείο Μεταφορών. Πριν από την συνταξιοδότησή του, συνέβαλε στη δημιουργία σχεδίου για την εκφόρτωση φορτηγών πλοίων που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως.

Ο Κόνι πάντα ασχολούταν με την ιστιοπλοΐα, συμμετείχε σε αγώνες ιστιοπλοΐας, και δίδασκε την  ιστιοπλοΐα σε οικογενειακά μέλη και φίλους. Άνηκε στον Όμιλο Ιστιοπλοΐας του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν όπου και έκανε δια-βίου φιλίες. Αργότερα άνηκε σε ομίλους ιστιοπλοΐας κοντά στο Σηάτλ, στις πολιτείες του Μέρυλαντ και της Βιρτζίνιας, και στη Φλόριντα. Συνέδεσε την συνταξιοδότηση του με την διεκπεραίωση ιστιοπλοϊκού ταξιδιού από την Αγγλία μαζί με φίλους. Αργότερα, έπλευσε και έζησε πάνω στο γιοτ 52-ποδιων του, Nightwind (Νυχτερινός Άνεμος), πριν εγκατασταθεί στην Παλάτκα στον ποταμό του Αγίου Ιωάννη κοντά στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου στην Φλόριντα.

Ο Κόνι καθ’ όλη του τη ζωή βοηθούσε τους άλλους. Έχοντα μεγαλώσει κοντά σε ζώα, ο Κόνι συχνά τα υιοθετούσε. Ήταν εθελοντής σε σχολεία, μέλος συμβούλιων, και εμπειρογνώμονας για πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ο Κόνι μοιραζόταν και τις καλές και τις κακές στιγμές με τους φίλους και την οικογένεια του, με γέλιο και χαρά και βοηθώντας πολλούς στις δύσκολες στιγμές.

Το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Φόλτη συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και προώθηση του θεραπευτικού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων.

To view this story in English, click here.